UŽGAVĖNIŲ TRADICIJOS IR PAPROČIAI

Vasario 20 dieną 5a klasės mokiniai per klasės valandėlę, į kurią buvo integruota bendroji Etninės kultūros programa, susipažino su Lietuvos bei Lenkijos Užgavėnių tradicijomis ir papročiais. Penktokai sužinojo, kad per Užgavėnes turi būti valgomas riebus maistas, nes baigiasi mesėdas – laikas, kai buvo valgoma mėsa. Taip pat sužinojo, kad Užgavėnių šventimas Lenkijoje prasideda jau ketvirtadienį, kuris dar vadinamas Riebusis ketvirtadienis (Tłusty czwartek), kai lieka šešios dienos iki Pelenų dienos, o tradicinis patiekalas – spurgos ir žagarėliai (faworki, chrusty). Diskusijos metu mokiniai paragavo tradicinių lenkiškų spurgų ir karštų blynų, kurie simbolizuoja sugrįžtančią saulę.

Violeta Petkevič

Skip to content