„Šimtalapis – tradicija paklūsta eksperimentams”
Gruodžio 19 dieną mūsų gimnazijos IG–IVG klasių mokiniai leidosi į pažintinę ir edukacinę kelionę, kurios pirmoji stotelė buvo Trakai. Senosios sostinės gatvės ir Galvės ežero pakrantė dvelkė šventine atmosfera, o ramiai tyvuliuojantis ežeras ir didinga pilis sukūrė ypatingą nuotaiką. Pasivaikščiodami mokiniai prisiminė Trakų pilies istoriją, jos reikšmę Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikais ir šiandienos kultūroje. Apsilankymas Trakuose tapo puikiu įvadu į antrąją išvykos dalį – edukacinį užsiėmimą „Šimtalapis – kai tradicija paklūsta eksperimentams“. Šiame užsiėmime mokiniai susipažino su totorių kultūra ir jų kulinariniu paveldu. Jie stebėjo, kaip gaminamas legendinis pyragas „Šimtalapis“ – tradicinis kepinys, gaminamas iš daugybės sluoksnių mielinės tešlos, sluoksniuotų razinomis ir aguonomis. Šio pyrago gamyba – tai kruopštumo ir kantrybės reikalaujantis procesas, kuris užtrunka ne vieną valandą. Tačiau jo unikalus skonis atperka visas pastangas. Edukacijos metu virtuvės meistrė ne tik parodė gamybos techniką, bet ir dalijosi totorių tradicijų istorijomis, atskleisdama, kaip maistas gali tapti kultūrinio identiteto dalimi. Užsiėmimo pabaigoje mokinių laukė degustacija, kurios metu mėgavosi ne tik šimtalapiu, bet kibinais – dar vienu tradiciniu totorių gardėsiu.
Edukacinės išvykos metu mokiniai ugdė savo kompetencijas ir praplėtė akiratį. Šventiška Trakų aplinka, pažintis su istorija ir tradiciniu šimtalapiu, tikime, kad taps įkvėpimu giliau pažinti Lietuvos ir kitų tautų kultūrinį paveldą.
IG, IIG ir IVG klasių vadovės